Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν προκαλέσει ένα ισχυρό κύμα ανησυχίας στον κλάδο των οικονομολόγων σε ότι αφορά τον κίνδυνο μιας μακροπρόθεσμης απειλής για την ενέργεια και το εμπόριο.
Την ώρα που οι διπλωματικές προσπάθειες των διεθνών δυνάμεων έχουν ενταθεί με την ελπίδα να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ο κίνδυνος διόγκωσης της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρέςς αυξάνεται καθημερινώς όλο και περισσότερο.
«Οποιαδήποτε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή προκαλεί τριγμούς σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, επειδή η περιοχή είναι, πρώτον, ένας πολύ κρίσιμος προμηθευτής ενέργειας, και δεύτερον, η βασική θαλάσσια δίοδος για το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε στο CNBC η Πατ Θάκερ, διευθύντρια του Economist Intelligence Unit για την περιοχή Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
Ο βαθμός στον οποίο θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου και θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται από το πόσο γεωγραφικά περιορισμένη θα είναι η σύγκρουση, εξήγησε η Θάκερ. Ακολούθως συμπλήρωσε πως η αγορά πετρελαίου είναι ήδη «σφικτή» μετά τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.
Ταυτοχρόνως υπογράμμισε ότι η σύγκρουση έχει ξεκινήσει σε μια περίοδο «τεράστιας οικονομικής αβεβαιότητας», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται και οι κεντρικές τράπεζες κορυφώνουν τον κύκλο νομισματικής σύσφιγξης.
«Για τις οικονομίες που βρίσκονται ήδη ή οδεύουν σε ύφεση, περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ μπορεί να τις βουλιάξουν ακόμα βαθύτερα», δήλωσε η ίδια.
«Διαφαίνεται ένα διπλό χτύπημα εδώ: Μια νέα αύξηση στις τιμές της ενέργειας, την ώρα που ο πληθωρισμός αμβλύνεται αλλά δεν μειώνεται όσο θα θέλαμε, και καθώς τα επιτόκια είναι επίσης τα υψηλότερα που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια».